Werk Aziatisch aan je weerstand met verse kimchi (recept)

Verse kimchi, wat is dat nou weer? Dat weerstandverhaal snappen we wel zo in de winter met al die sneeuw en regenvlagen in je nek. Maar kimchi… Vandaag ga ik je vertellen wat het is, waarom het zo gezond is en hoe je het maakt.

Kimchi is eigenlijk een soort zuurkool, gefermenteerde kool met gember, kruiden, knoflook en verschillende specerijen, daarnaast voor de non-vegans onder ons ook een ‘visaspect’ dus bijvoorbeeld enkele lepels vissaus of trassi. In Korea wordt kimchi bijvoorbeeld zeer veel gegeten, het is daar zelfs een traditioneel gerecht.

Gefermenteerde kool is supergezond. Hij (of zij?) zit vol met goede probiotica bacteriën. Zuurkool die je uit de winkel koopt, heeft die bacterien vaak niet, tenzij het echt verse zuurkool is. Deze bacteriën verhogen de weerstand in je darmen. Je darmen zijn van grote invloed op de weerstand in je hele lichaam. Bij kimchi voeg je veel gember (afdrijvend en ontgiftend) en knoflook (bloedzuiverend) toe. Met recht een supergezond goedje dus. Elke dag een plukje kimchi of zuurkool bij je maaltijd of op je brood geeft je een gezonde dosis probiotica zonder dat je probiotica pillen hoeft te slikken of van die kleine mierzoete dagelijkse plasticverpakkingen yoghurt of drink met toegevoegde probiotica hoeft weg te werken. Goedkoop, minder afval, lekker en gezond. Duidelijke win-situatie dacht ik zo 🙂

Eerder postte ik al een blog over zelf zuurkool maken. Kimchi maak je ongeveer op dezelfde manier als zuurkool, maar je gebruikt chinese kool. Op 1 kool fijngehakte kool die je al met zout hebt gekneed zoals bij mijn zuurkoolrecept, voeg je (bijvoorbeeld) toe:

  • 4 cm gember
  • 4 tenen knoflook
  • 1 halve spaanse peper
  • 1 eetlepel koriander
  • 4 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel oestersaus (optioneel)
  • 1 eetlepel suiker (optioneel)

De bovengenoemde ingrediënten doe je in een kommetje en je zet de staafmixer erop tot het een egale pasta is. In de blender kan ook maar de ingrediënten zijn samen heel sterk ruikend en smakend dus doe dit alleen als je zeker weet dat je je blender goed schoon krijgt.

Roer de pasta door de kool. Vul 1 of 2 brandschone potten met het mengsel. Doe een deksel op de kool maar draai deze slechts licht aan. Plaats een bord onder de potten zodat eventueel opborrelend vocht (een goed teken) kan ontsnappen uit de deksel en weg kan lekken. Je kunt de potten een dag of een aantal dagen buiten de koelkast laten. Hoe langer je de potten bij kamertemperatuur laat fermenteren hoe sterker de smaak (soort kruidige atjar) wordt. Als je de smaak goed vindt, zet je de potten daarna in de koelkast. Daar fermenteren ze nog heel langzaam door. Kimchi is in de koelkast zeker een aantal weken houdbaar. Kom maar op met die weerstand!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).

Avatar
Suzanne de Roos

Pedagoog, Speciaal Onderwijs, Eigen Bedrijf, Rotterdam, Eco, Sustainablerevolution, Foodlover, Moeder van twee, Diy, Recyclen, Funishomemade.

Geen reactie's

Geef een reactie