07 aug Werkgeluk: Hoe jij je werk leuker kan maken!
Wie kent het niet? Die persoon die altijd loopt te klagen over zijn werk. We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan, maar sommigen hebben het tot een sport verheven. We kennen allemaal wel zo iemand. Niet heel gek, want uit net gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt dat een kwart (24,1%) van de Nederlanders niet gelukkig is op zijn werk. Hoe komt dit en wat kunnen wij ertegen doen?
Verslaafd aan ongelukkig zijn
Voordat we naar daadwerkelijke oorzaken kijken willen we eerst weten waarom mensen überhaupt blijven werken op een plek waar ze niet gelukkig zijn. Als je niet gelukkig bent op je werk dan zoek je toch naar ander werk? Helaas is dit makkelijk gezegd dan gedaan.
Mensen kiezen ervoor om in bepaalde omstandigheden te blijven hangen, omdat we verslaafd zijn geraakt aan de emotionele staat die het produceert. Deze staat van zijn zet bepaalde chemicaliën in het lichaam in werking welke verslavend zijn voor onze hersenen. Daarnaast wordt onze mindset en houding door herhaalde repetitie in onze hersenen (in de frontale kwab) als een vast patroon opgeslagen. Dus naast het feit dat we verslaafd raken is het tevens als gewoonte in ons hoofd geprogrammeerd. Hoe ongemakkelijk we ons er ook bij voelen, het voelt bekend en daarom veilig. En dan nog te bedenken van alle ongemakken die we zouden ervaren als we zouden stoppen met onze baan. Red je je financieel wel met een andere baan? Hoe is de sfeer in de nieuwe organisatie? Ga je je nieuwe werk wel leuk vinden? En zo kun je zelf waarschijnlijk ook nog wel een paar paniekvragen bedenken.
Zoals we zien is het dus niet zo makkelijk om op te stappen als je niet gelukkig bent op je werk. Het is een grote stap uit je comfortzone en onze hersenen werken daar niet bij mee.
Oorzaken
Maar wat zijn nou precies oorzaken die er voor zorgen dat we ongelukkig zijn op ons werk? Laten we hier een kleine opsomming maken:
Specialisme
Vaak leggen we onze focus maar op 1 gebied. We kiezen een opleiding en een specialisme. Nadat we de opleiding hebben afgerond stoppen we met leren. En voor een groot deel van de mensen geldt dat ze vervolgens het overgrote deel van hun leven hetzelfde (soort) werk blijven doen. Het nadeel van zo’n smalle blik is dat het weinig ruimte laat om te groeien. Veel mensen denken namelijk niet verder dan werk. Dat is hun doel. En wanneer dat doel behaald is hebben ze geen nieuw doel meer voor ogen. Hierdoor raken zij hun motivatie kwijt. Want mensen zijn doel gedreven. Zelfontplooiing staat niet voor niks bovenaan in de behoeftepiramide van Maslow:
Onderpresteren
Wist je dat onderpresteren jaarlijks zo’n 3,6 miljard aan kosten met zich mee brengt? Mensen die onderpresteren voelen vaak een enorme druk. Er wordt verwacht dat ze op een bepaald niveau presteren waarvan ze bewust of onbewust weten dat ze niet aan dit niveau kunnen voldoen.Sommigen raken hierdoor zwaar gedemotiveerd, waardoor ze nog slechter gaan presteren. Anderen proberen aan het niveau te voldoen wat dusdanige stress oplevert dat ze overspannen of met een burn-out thuis komen te zitten.
Het hoeft echter niet zo te zijn dat onderpresteren alleen een gevolg is van het niet voldoen aan een bepaald niveau. Een andere oorzaak is dat mensen soms niet goed weten wat er precies in hun functie van hun wordt verwacht. Ze zijn niet voldoende ingewerkt of opgeleid om de functie te kunnen vervullen. Maar ook hierdoor kan veel stress worden ervaren.
Eigen mindset
Als laatste hangt het natuurlijk ook af van je eigen mindset. Hoe sta jij in je werk? Hoe kijk je naar de werkzaamheden die je moet verrichten en naar je collega’s? Je kunt je werk namelijk zelf zo leuk of vervelend maken als je zelf wilt. Hierover lees je bij tip 3 en 4 meer!
Gelukkig worden op je werk
Er zijn nog veel meer oorzaken te verzinnen, maar ik denk dat dit 3 van de belangrijksten zijn. De tips die ik je hier ga geven zijn daarom niet alleen behulpzaam bij bovengenoemde oorzaken. Hier mijn 4 tips waarmee jij met een beter gevoel in je werk kan staan.
Tip 1: Neem een hobby
Ok, dit klinkt misschien recht voor z’n raap. Maar 9 van de 10 mensen eindigt na zijn werk voor de tv. Onder het mom van ‘Ik heb zo hard gewerkt, tijd voor rust’. Maar ben je ooit van de bank gekomen met het gevoel helemaal bijgeladen te zijn? Dikke kans dat je nog vermoeider van de bank af kwam dan dat je erop ging zitten.
Een hobby geeft je niet alleen iets om de tijd mee te doden. Het geeft je een doel. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe skills eigen maken, een hobbyproject starten waar je anderen blij mee kunt maken of simpelweg kennis opdoen (lees ook de volgende tip!). Er is zoveel te doen op deze wereld. Zoveel leuke dingen die je je eigen kan maken. Iets wat je ontzettend veel energie kan geven en waarmee je anderen kan entertainen of blij maken. Waar de televisie jou (en je energierekening) je alleen maar energie kost kan een leuke hobby je juist energie geven!
Tip 2: Nooit te oud om te leren
Ken je het gezegde ‘een oude hond leer je geen nieuwe trucjes’? Inmiddels weten we dat dit neurologisch gezien niet meer waar is. Maar dat is een discussie voor een andere keer. Je bent nooit te oud om te leren. Zeker niet in een tijd die zo snel verandert als deze. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat hoog aangeschreven experts, die niet door blijven leren, zo kortzichtig kunnen worden dat ze slechter worden in hun werk naarmate ze meer ervaring opdoen. Terwijl ze tegelijkertijd zelfverzekerder worden van zichzelf. Een gevaarlijke combinatie! Genoeg reden dus om je kennis te willen verbreden.
Wat kun jij hier mee doen? Kijk eens binnen jouw organisatie waar jouw interesse ligt. Wat heeft jouw organisatie te bieden waar jij je in zou willen verdiepen? Of misschien dat je een persoonlijke interesse hebt waar je graag meer over zou willen leren? Het beantwoorden van deze vragen zal je een beter inzicht in jezelf geven. En terwijl je dingen aan het leren bent zul je dingen over jezelf ontdekken die je waarschijnlijk nog niet wist.
Als je iets gevonden hebt wat je interesseert dan kun je jezelf hierover inlezen. Kijk op het internet of koop een boek. Inmiddels genoeg bronnen van informatie die voor geen of weinig geld te raadplegen zijn. Zorg er hiervoor echter wel altijd voor dat het een betrouwbare bron van informatie is!
Als je bereid bent om een kleine investering in jezelf te maken dan kun je ook altijd kijken voor workshops, cursussen of lezingen/symposiums. Misschien dat zelfs de organisatie waar je voor werkt een potje heeft voor scholing?
Tip 3: Een positieve mindset
Iedereen maakt een keuze hoe hij tegen dingen aankijkt. En het perspectief waar je dingen in plaatst vormt het kader van hoe je je voelt. Even een voorbeeld:
“Een klant belt op met een voor de hand liggende vraag. Het enige wat de medewerker hoefde te doen is het antwoord van de klant te bevestigen. Na de telefoon te hebben opgehangen verzucht de werknemer zich ‘Weer zo’n klant…’”
Hoe zou deze werknemer zijn dag doorkomen? Met veel plezier uitkijkend naar het volgende telefoontje? Vast niet. Zal zijn dag snel voorbijgaan? Waarschijnlijk telt hij iedere seconde. Laten we nu hetzelfde voorbeeld eens vanuit een ander perspectief bekijken:
“Een klant belt op met een voor de hand liggende vraag. Het enige wat de medewerker hoefde te doen is het antwoord van de klant te bevestigen. Na de telefoon te hebben opgehangen voelt de werknemer zich content. Hij heeft met minimale inspanning een klant kunnen helpen die hij mogelijk van flinke zorgen heeft kunnen ontzien.”
Hoe denk je dat deze werknemer zijn dag doorkomt? Ik weet zeker dat deze werknemer aan het einde van de dag met eergevoel naar huis gaat. Hij komt met meer energie zijn dag door, wetende dat hij mensen tot hulp is.
Het is misschien makkelijk om te zeuren en dingen als negatief te beoordelen. Maar jij hebt de kracht om het tegengestelde te doen. Het beste overal in te zien. Dit werkt niet alleen stimulerend voor jou, maar voor iedereen in je omgeving. Niet alleen op je werk, maar overal.
Tip 4: Loslaten waar je geen invloed op hebt
Bij alles wat jou bezighoudt zijn er 2 vragen die je jezelf zou moeten stellen:
1. Heb ik er invloed op?
2. Is het belangrijk?
Als het antwoord op de 1ste vraag ‘nee’ is dan maak je van jezelf een slachtoffer door er mee bezig te zijn. Als het antwoord op de 2de vraag ‘nee’ is dan is het neurotisch om ermee bezig te zijn. 1 ‘nee’ volstaat om jezelf er niet meer mee bezig te houden. Te veel mensen maken zich mateloos druk om dingen waar ze geen invloed op hebben. Ze raken gestresst, gefrustreerd of soms zelfs boos of verdrietig. Waarom zou je jezelf dat aandoen als je er toch geen invloed op hebt?
Het klinkt zo logisch, maar zoveel mensen die in deze valkuil stappen. Zelfs als je ze er mee confronteert dan zeggen ze dat ze het niet zo makkelijk los kunnen laten. Maar laten we dat eens testen. Denk eens aan een rode bal. En denk nu eens aan een blauwe.
Gelukt? Goed zo! En nu de vraag ‘wie maakte de keuze dat de rode bal blauw werd?’. Ik gaf misschien de opdracht, maar jij was degene die de keuze om de gedachte van de rode bal te veranderen. Als je dat kan. Ben je dan ook in staat om niet aan dingen te denken waar je geen invloed op hebt? Tuurlijk! Je hoeft alleen meer te kiezen om je niet op die gedachten te focussen.
Conclusie
Ons werkgeluk hangt voor een gedeelte af van de organisatie waarin we werken. Want een toxische omgeving draagt niet bij aan de sfeer op de werkvloer. Er zijn genoeg redenen waarom we ongelukkig kunnen worden op ons werk. Voor een deel hebben we dit dus niet zelf in de hand.
Maar er is genoeg dat wij zelf kunnen doen om ons werkgeluk te vergroten. We moeten alleen durven erkennen dat hier een stukje eigen verantwoordelijkheid ligt. En als we eenmaal bereid zijn om onze verantwoordelijkheid te nemen dan kunnen we met bovenstaande tips zelf actie ondernemen. En daarmee ons werk, en daarmee een groot gedeelde van ons leven, een stuk gelukkig en mooier maken.
Tot slot: Pro-Tip!
Bovenstaande tips gelden niet alleen voor je werk, maar ook voor je persoonlijke leven. Veel mensen raken verstrikt in het huisje-boompje-beestje idee. Als ze dat eenmaal bereikt hebben is er vaak geen doel meer. Ze belanden vervolgens in de eten-werken-bankhangen routine en het leven wordt een sleur.
Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijke pijler als het aankomt op geluk. Mensen zijn doel gedreven. En doordat onze visie niet breder is dan het huisje-boompje-beestje verhaal raken we verwijderd van onszelf. Is dat alles wat we zijn? Niet meer dan de eerste schakel in dit verhaal? Mensje-huisje-boompje-beestje?
Alleen door te ontdekken en leren, leren we onszelf kennen. Alleen op deze manier kun je groeien naar de bestemming waar je altijd van droomde. Gelukkig zijn is niets meer dan dicht bij jezelf staan.
Welke van mijn tips ga jij uitproberen? En wat zou jij nog meer over geluk willen weten? Laat een reactie achter in de comments!
Gastbijdrage van Leroy Broekema
Geen reactie's