18 aug Zalig de zomer door met homemade lavendelolie
Vandaag laat ik zien hoe je op een simpele, natuurlijke en goedkope manier heerlijke lavendelolie maakt. Het enige wat je nodig hebt is wat geduld en twee basisingrediënten. Je weet dus precies wat er in je olie zit. Zoals vaak bij ‘zelfmaakdingen’ uit de natuur is timing belangrijk. Voor lavendelolie heb je (hoe verrassend) lavendel nodig. Bij mij is de lavendel in de tuin nu hoog en bloeiend. Tijd om wat bloemen af te knippen voor olie. Dit is een werkje wat leuk is om te doen met kinderen; het kost maar tien minuten om alles klaar te maken. De pot lavendel op het aanrecht draai je regelmatig om. Dit is een taakje waar ook kleine kinderen verantwoordelijk voor kunnen zijn.
De basis voor de olie is biologische zonnebloemolie en lavendel. Ik gebruik zonnebloemolie omdat deze goed smeert, goedkoop is en er (voor de leden van ons gezin) geen allergenen in zitten waar je huid negatief op zou kunnen reageren zoals bijvoorbeeld bij soja-olie. De fles lavendelolie van vorig jaar is nu bijna op. Hij is probleemloos houdbaar geweest en verliest zijn geur niet
Voor een flinke pot olie die je kunt gebruiken in bad en voor een droge huid en die ook langdurig soepel blijft bij masseren heb je het volgende nodig:
- Een glazen pot met goed sluitende deksel
- Een fles zonnebloemolie (bij gebruik van een plastic fles; deponeer deze bij het plastic afval)
- Lavendelbloemen die ‘uit’ zijn; je kunt de bloemenhartjes zien. Gebruik bij voorkeur lavendel die al wat langer in je tuin staat, zodat er geen (mogelijk gebruikte) pesticiden van de kwekerij meer aan zitten. Lavendel van je balkon of uit een pluktuin is ook prima. Lavendelbloemen zijn ‘waardbloemen’, dit zijn bloemen die geliefd zijn bij bijen. Laat altijd voldoende bloemen zitten. Pluk niet zomaar.
- Neem de glazen pot.
- Vul deze met lavendelbloemen, geen takjes. De bloemen kun je even laten liggen na het plukken, zodat eventuele beestjes eruit kunnen lopen. Druk de bloemen een beetje aan. Vul de pot zo hoog als je wilt met bloemen. De olie komt iets boven de bloemen te staan; zoveel olie houd je op den duur over.
- Giet de zonnebloemolie over de bloemen, totdat deze bedekt zijn. Er mag nog wel een klein takje of bloemetje uitsteken; de bloemen gaan nog slinken, maar bedenk; daar waar de bloemen bloot staan aan de lucht gaan ze schimmelen dus ze moeten wel in olie gedrenkt zijn. Tik zachtjes met de pot op de tafel of aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.
- Draai de deksel er stevig op en keer de pot een keer om zodat deze op de deksel staat. En dan weer terug, je bloemen zijn nu goed bedekt.
- Zet de pot enige tijd (bijvoorbeeld twee weken) op een warme, iets zonnige plek. De geur van de bloemen wordt afgegeven aan de olie. Draai zo nu en dan even de deksel open, zodat opgebouwde lucht/druk kan ontsnappen.
- De olie is klaar wanneer deze duidelijk naar lavendel ruikt. Waan je je in de Provence? Mooi, niks meer aan doen. Hoe meer bloemen, hoe meer essence ze afgeven.
- Giet dan de inhoud van de pot door een theedoek (schoon maar oud, want hij blijft vet) in een andere pot of mooi flesje.
Gebruik naar behoefte 🙂 Hééérlijk. Ook voor massageolie en badolie hoef je de deur niet meer uit!
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op mijn blog www.datmaakjelekkerzelf.nl over mijn zoektocht naar back to basic (met een knipoog ;).
Jaco
Geplaatst op 22:01h, 21 oktoberHoud er wel rekening mee dat de houdbaarheid door verontreinigingen in de lavendel sterk kan varieren. Kaneel of kruidnagel toevoegen kan de houdbaarheid verbeteren, maar hebben ook invloed op de geur van de olie, wat niet iedereen op prijs kan stellen. http://lavendelolie.net/lavendelolie-maken/