Zelf seitan maken met seitanpoeder (tarwegluten ofwel glutenpoeder) – mijn ervaringen

In mijn zoektocht naar fijne vleesvervangers was ik al eerder gestuit op seitan. Seitan is gemaakt van tarwegluten, is eiwitrijk en is een fantastische vleesvervanger in bijvoorbeeld vegan erwtensoep. Ik koop het in grote potten. Al snuffelend in de schappen zag ik echter ineens een pakje seitanpoeder staan. Hiermee kun je zelf seitan maken. Zou dat werken? Ik probeerde het uit. En ik moet zeggen: seitan maken van glutenpoeder werkt heel goed, maar vergt wel wat oefening.

Seitanpoeder, tarwegluten, glutenpoeder?

Jaja, seitanpoeder klinkt als iets bijzonder hips en ingewikkelds. Maar eigenlijk is het gewoon glutenpoeder oftewel een zakje tarwegluten. Wie vaak zelf brood bakt zal het vast wel kennen als ingrediënt. Je kunt tarwegluten in zakken van 5 kilo kopen als je zou willen. Maar dat doe je natuurlijk alleen als je heel regelmatig seitan maakt (of brood bakt). Tarwegluten zijn heel eiwitrijk. Droog seitanpoeder bestaat voor 80% uit eiwit. Ik kocht mijn zakje van 250 gram seitanpoeder bij de Combi in Duitsland.

Eerste keer seitan maken van seitanpoeder

Seitan maken met dit poeder is ontzettend simpel. Je mengt 250 gram seitanpoeder met 250 gram water (1 op 1 dus) en kunt lekker gaan kneden. Als snel voelt het als een bol op hol geslagen pizzadeeg. Vervolgens maak je er kleine stukjes / propjes van. Leg deze allemaal opzij. Dit zijn je stukjes seitan in wording.

Neem een flinke pan en vul deze pan met kokend water. Laat nu een voor een de stukjes seitan in het kokend water vallen. Een voor een omdat de seitan anders genadeloos aan elkaar gaat plakken. Wel een beetje doorwerken. Laat de stukjes seitan 15 minuten koken en giet de seitan vervolgens af. Enigszins afgekoeld kun je de brokken seitan nu eventueel in kleinere stukjes of reepjes snijden.

Tips bij het maken van seitan met seitanpoeder

Al meteen bij de eerste keer stuitte ik op twee problemen met het maken van seitan van glutenpoeder. Ten eerste plakt het spul als de hel! Mijn man is meestal chef afwas in dit huis en was bepaald not amused met de stukjes seitan die zich aan de snijplank hadden vastgeklonken. Zo ook het stukje seitan dat echt vastgeroest leek onderin de mengbak. De tweede keer dat ik seitan maakte, pakte ik dit daarom anders aan: ik pakte mijn siliconen bakmat van IKEA, kiepte daar de seitanpoeder op en mengde hier vervolgens stukje bij beetje het water doorheen. Ook de propjes seitan legde ik uit op deze siliconen bakmat. Stukken eenvoudiger om schoon te maken.

Ten tweede merkte ik dat de seitan ketjap die ik met deze zelfgemaakte seitan had gemaakt van binnen toch wat smaak miste. Marineren heeft weinig zin: de seitan laat weinig smaak toe. Wat wel helpt is de kruiden direct meemengen met de seitanpoeder. In het geval van de seitan ketjap had ik dus meteen gemberpoeder en peper mee moeten mengen. Later maakte ik gyros met zelfgemaakte seitan. Deze seitan maakte ik ook door direct gyroskruiden mee te mengen. Wel doen hoor, anders is het toch een beetje karton.

Seitan van tarwegluten maken: duur of goedkoop?

Wat een gedoe (valt mee hoor!). Kan dat nou uit, zelf je seitan maken van een zakje tarwegluten? Zo’n zakje van 250 gram seitanpoeder is volgens mij 2,50 (Wat erg, ik kan het nergens verifiëren. Maar duur zal het niet zijn, want dan had ik het nooit gekocht). Hier blijk je ruim 600 gram seitan mee te maken. Een grote pot van Yakso (weliswaar biologisch en gemarineerd) is ruim 6,50. Ik zou zeggen: als je graag seitan eet, kan het uit te leren dit zelf te maken.

De tweede keer dat ik zelf seitan maakte van seitanpoeder mengde ik meteen gyroskruiden mee. De gekookte blobjes seitan-gyros vervolgens flink aanbakken… hmmmm, heerlijke vegan gyros, goedkoper én veel minder zout dan kant-en-klare vleesvervangers uit de winkel.

Avatar
Cecile Bol

Zelfstandig ondernemer met tekstbureau Studio Vuurvogel || Dichter, vooral in het Engels || Gezin met Remi, Emily, poes & wat kippen

3 Reactie's
 • Avatar
  Ellen Harkema
  Geplaatst op 09:07h, 03 februari Beantwoorden

  Ik bestelde vorige week 5 kilo tarwegluten bij de Molenschuur in Winterswijk. Dat is wel weer veel maar ga ik delen met mijn dochter. Met verzendkosten was dat 23 euro.

 • Avatar
  Tessa
  Geplaatst op 15:37h, 22 maart Beantwoorden

  Toptip1: meng in een kom met wat sojasaus, geperste knoflook, scheutje olijfolie, gistvlokken en bouillonpoeder naar keuze (paddestoel = geweldig). Ga pas kneden als de boel goed aan elkaar plakt. Door de olie hoef je niet bang te zijn voor het afwas/schoonmaakproces. Het resulterende deeg snijd je eenvoudig in stukjes.
  Toptip2: meng er ook een mespuntje rookpoeder door. Fantastisch als je de rooksmaak in je vega eten mist.

  • Avatar
   Diana Aben
   Geplaatst op 10:51h, 07 juni Beantwoorden

   Superfijne tips, thanks!
   Ik maak al vele jaren zelf seitan van glutenpoeder, goed idee om er wat olie aan toe te voegen.
   En de rookpoeder…ga ik eens opzoeken.
   Groet, Diana.

Geef een reactie