22 dec Magnetronloos is goed te doen, maar wat te doen met mijn pittenkussen?
De laatste tijd verdiep ik me veel in verschillende energiebronnen. En dan vooral in de alternatieven en de duurzaamheidsfactor.
Mede daarom heb ik de lezing van mede-blogger Peter bijgewoond in Haren over zijn struggle met het zelf bouwen van een autarkische woning met de daarbij behorende foto’s, energieschema’s en vooral veel tips. Om diezelfde duurzaamheidsfactor, maar ook de kwaliteit van voedsel en leefomgeving, heb ik 3 jaar geleden mijn magnetron definitief de deur uit gedaan. Maar wat doe ik eigenlijk met mijn pittenkussen? Toch maar weer een kruik gebruiken?
Magnetron als energiebron
Ik heb een magnetron alleen sporadisch gebruikt om iets in op te warmen, ermee koken heb ik nooit gedaan. Ik heb eerst, bij wijze van een experiment, een poosje de stekker van het apparaat eruit gehaald. Net als Louise, die daar laatst een artikel over heeft geschreven gebruiken we al jaren geen magnetron meer. Eigenlijk gebruikten we de magnetron enkel nog als bordenwarmer op koude winteravonden en af en toe voor mijn pittenkussen om spieren te verwarmen of bij rug-/, nek-/ of buikklachten. Na het experiment zonder stekker bleek dat we het apparaat helemaal niet misten. Niet als bord-opwarmer en ook niet voor het pittenkussentje, maar het was ook hartje zomer… Ik heb toch iemand anders blij kunnen maken met de magnetron en dus lekker opgeruimd, zowel in mijn keuken als in mijn hoofd.
Ander huis, andere keuken
Nu we laatst zijn verhuisd, hebben we ook een andere keuken. En ja hoor, er zit een combimagnetron in de keuken ingebouwd. Inmiddels hebben we ook deze magnetron van de stroom gehaald en maken we plannen om de keuken aan te passen. Als we onze keuken gaan aanpassen, komt de combimagnetron er niet meer in terug. Helaas kan ik daarmee mijn bewaarde pittenkussen ook wel wegdoen…
Alternatieve warmte voor pittenkussen
Ondanks dat een vertegenwoordiger van zo’n pittenkussen heeft toegegeven dat het pittenkussen, onder toezicht en in een bakschaal, wel in de oven zou kunnen, vind ik dat riskant. Ik ben niet iemand die dan een kwartier naar de oven blijft kijken om te zien of alles daar goed gaat komen.
Comfortwarmer
Toeval of niet, het bedrijf Relaxxed kwam op mijn pad. Ik mag een klik-warmer van “Heat in a Click” testen. Ik test een kleine ronde voor algemeen gebruik. Hij staat te koop als “comfortwarmer” en kan inderdaad prima dienst doen als soort buik-kruik, in je rug, maar ook als cooler voor blessures van bijvoorbeeld je knie of enkel. Het handige van de gel ten opzichte van de pitjes vind ik dat je de klik-warmer dus als cooler kunt gebruiken, maar ik ga hem warm testen om te zien of deze mijn pittenkussen kan vervangen.
Gebruik
De klik-warmer heeft een kliksysteem wat ik ken van handwarmers. De zoutkristallen in het water worden geactiveerd na een klik met het metalen muntje (een exotherme reactie). Deze reactie geeft warmte af. De klik-warmer blijft toch wel een uur warm, wat veel langer is dan de kersenpitjes. Wel heb ik de warmer tussen lagen textiel gedaan, anders koelt hij sneller af. Op de site staat een blauwe uitvoering, maar deze is dus neutraal van kleur. Overigens blijkt zo’n warmer ook handig voor onderweg, voor in je EHBO koffer of als cooler.
Herbruikbaar
Om hem weer bruikbaar te maken, moet deze enige tijd in kokend water liggen, wat het gebruik in de praktijk wel lastiger maakt. Een grote pan is zeker aan te raden, je moet ook behoorlijk wat water koken om de gel weer helder te krijgen. De eerste keer zag ik toch nog een klein sliertje gel wat niet helder was en na het afkoelen werd de klik-warmer toch weer wit.
In de gebruiksaanwijzing staat ook dat de gel helemaal helder moet zijn voordat je hem uit het water haalt, dus dan nog maar een keertje water koken. Echt milieuvriendelijk is dat dus niet, ook niet met 1 keer koken, maar goed een magnetron kost ook veel stroom. Met de energie die je in de warmer stopt, met het kokende water, kun je dan wel een uur lang zo’n klik-warmer warm houden.
Vergelijk
Op de site van Relaxxed (pdf) vind je een tabel waar ze de klik-warmers met een pittenkussen en een kruik vergelijken. Uiteraard komt hun warmer daar als winnaar uit de test gerold, maar de pluspunten zijn niet uit de lucht gegrepen. Ik ben nog steeds fan van de pittenkussens en zelfs van kruiken, maar daar kleven inderdaad wel wat extra nadelen aan. Zo kan een kruik echt lekken en gezien de temperatuur van het water wat daar in zit, is dat niet zo veilig. Een pittenkussen vind ik veel sneller afkoelen en zonder magnetron is deze niet fatsoenlijk op te warmen.
Energiebron
Wat ik zelf belangrijk vind, is de keuze van de warmtebron die je gebruikt om de energie in de vorm van warmte in de verwarmer te stoppen. Zie ook het artikel van Peter over verschillende energiebronnen in de keuken. In dit geval is dat warm water, verhit door gas of elektra. Hiermee laad je als het ware de warmer ook weer op voor het volgende gebruik. Als je hem dan weer eens nodig hebt, kun je met een klik van het metaal de warmer opwarmen. Een magnetron als energiebron werkt altijd met elektra. Een kruik is natuurlijk ook met warm water, daar kun je dezefde verwarmingsbron voor gebruiken als de klik-warmer.
Van mij krijgt de comfortwarmer een ‘GO’ en kan ook mijn huidige magnetron zonder spijtgevoelens de deur uit. En wat ik doe met de kersenpitten? Ik ga er een zwaar oogmasker van maken met een leuk motiefje en wat ik dan nog over houd, gebruik ik als vulmiddel voor kleine knuffeltjes.
Geen reactie's